Ik wil kleur in mijn interieur!

Vind jij het ook zo moeilijk om kleuren op een mooie manier te combineren in je interieur? Voel je je overweldigd door kleuren kies je toch maar weer voor de veilige weg? Dat is jammer, want kleuren vormen samen met een goed ontwerp de basis voor een mooi interieur.

Kleuren kunnen diepte en spanning geven, en er voor zorgen dat een pronkstuk in de kamer tot z’n recht komt. Dit betekent niet dat je veel kleur of opvallende kleuren moet gebruiken. Een nuance verschil ofwel ton sur ton zorgt ook voor een mooie spanning. Het gaat er om dat je een balans krijgt.

Maar hoe kies je nu kleuren die bij je passen? En hoe zorg je ervoor dat het kleuren zijn die je niet snel vervelen?

Om je te helpen om een goede kleurkeuze te maken geef ik je graag vijf tips:


1. Welke sfeer past bij je?

Trendkleuren kunnen heel verleidelijk zijn. Ze worden natuurlijk ook goed in de markt gezet, maar wat vooral belangrijk is, is dat je het een lange tijd mooi vindt. De meeste mensen hebben, ongeacht de trend, wel een favoriete kleur / kleuren. Als je voor kleuren gaat die bij je passen gaan ze ook niet snel vervelen. Om er achter te komen welke kleuren(combinaties) je mooi vindt, kun je ook een kijkje nemen op mijn pinterest pagina. Op het bord kleuren in balans kun je foto’s zien met de kleuren ernaast. Zo kun je al makkelijk een sfeer kiezen die bij je past.

Hieronder kun je zien hoe ik gebruik heb gemaakt van een sfeer en hoe ik dit heb vertaald naar een slaapkamer.


2. Hoe ziet de kleur eruit?

Wanneer je een sfeer hebt gevonden die bij je past dan moet je ook nog rekening houden met de grootte van je ruimte en vooral ook de lichtinval. Kleuren zien er namelijk heel anders uit in het licht of in het donker. En het maakt ook veel uit of je licht vanuit het noorden of vanuit het zuiden in je kamer hebt. Daarom zijn kleurtesters ook altijd een goed idee. Op die manier kun je kleuren die er ongeveer hetzelfde uitzien goed vergelijken.

3. Maak voor jezelf grote kleurstalen

Vanaf kleine kleurstalen is het heel lastig om het juiste kleurbeeld te bepalen. Wanneer je de verschillende kleuren goed wilt kunnen vergelijken kun je de testers beter op een aantal stukken dik wit papier/karton schilderen. Zelf vind ik de helft van een A4 een fijn formaat om mee te werken. Wil je een groot oppervlak schilderen dan kun je het ook beter testen op een groter formaat. Op deze manier heel goed zien wat de kleuren doen in jouw interieur.

4. Kleuren voor de accessoires

Met je kleurstalen kun je ook heel goed kiezen welke accessoires je kunt kopen in de winkel. Je kunt namelijk goed kijken of het in je sfeer past die je graag wilt hebben. Let wel op dat je de kleur bij het daglicht checkt!

5. Zorg voor een flow

Gebruik dezelfde kleuren door je huis heen. Dit betekent overigens niet dat alles er hetzelfde uit moet zien. Het betekent wel dat je kleuren terug laat komen. Je kunt bijvoorbeeld een kleur die je in de woonkamer op de wand hebt prima terug laten komen in de keuken met een handdoekje of in een kussen op je slaapkamer. Je kunt er ook voor kiezen om dezelfde kleur iets donkerder of lichter terug laat komen. Door de kleurherhaling krijg je een mooie flow in je huis.

Veel plezier met het kiezen van mooie kleuren voor jouw thuis. Laat het kleuren zijn die je opladen, inspireren en motiveren! Lukt het je na deze tips nog niet, neem dan een kijkje bij interieurstyling en kijk hoe ik je kan helpen.

Lieve groet,

Leonie


Terug

Dit is LOA interieurs

Hoi! Ik ben Leonie van Berkel en ik woon samen met lieve vriend en onze twee kinderen in Eindhoven. We hebben een huis uit 1925 en daar moet ook regelmatig iets aan gedaan worden. Wat ik natuurlijk helemaal niet erg vind. Ons huis is niet perfect, maar het vertelt wel een mooi verhaal. Ik ben graag bezig met het creëren van een mooie sfeer en praktische oplossingen. En als ik daarbij anderen gelukkig(er) kan maken dan geeft mij dat veel voldoening.

Na mijn opleiding tot interieurvormgever in 2003 volgde ik nog verschillende cursussen en trainingen die te maken hadden met interieur of interieurstyling. Ik hielp ook regelmatig mensen met hun interieur, maar ik durfde de stap om als zelfstandige te beginnen niet te nemen. In 2017 heb ik de mastertraining vastgoedstyling bij het LNV (Landelijk Netwerk Verkoopstylisten) gevolgd. En hierna heb ik besloten dat het tijd was om van mijn passie, mijn werk te maken.

Ik zie het interieur als een kans om je eigen levensverhaal te vertellen en als een mogelijkheid om je te helpen herinneren aan wat je graag zou willen doen. Je voelt je namelijk het fijnst als je huis een stukje van jezelf is en dat je er zelf kunt bepalen wat je er kunt doen.

Dit pas ik ook toe in mijn eigen interieur. In ons huis zie je veel 'bergen'. Je ziet letterlijk bergen, maar in een behang of lamp kan ik ook een berg zien. Dit is omdat wij graag onze vakantie in de bergen doorbrengen. Ik heb veel lessen geleerd door het beklimmen van bergen en ik hou wel van een uitdaging. En ik kan er ook geen genoeg van krijgen om deze verhalen steeds weer aan mezelf en anderen te vertellen. En omdat dit niet alleen voor mij geldt, maar ook voor de rest van het gezin helpt het ons om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het helpt ons om het beste uit ons zelf te halen en niet op te geven. Omdat we graag in de natuur zijn mogen planten dus ook echt niet ontbreken. We hebben al een hele verzameling. Door de Ukeleles prominent aan de muur te hangen zorgt het ervoor dat we lekker muziek gaan maken. Al deze dingen zorgen voor opladen, inspireren en motiveren.

Contact